Ideation en brainstormen, het verschil

Een keer beschreef ik mijn talenten in een sollicitatiegesprek, en zei: "Ik geniet echt van de fase van ideation." De CEO van het bedrijf zat tegenover mij aan tafel en kromp ineen en zei: "Ik haat dat woord.We hebben na dat gesprek niet samengewerkt en hij herinnert zich mij vast als een persoon van ideeën. Ik heb geleerd om dat buzzwords voor me te houden in sollicitatiegesprekken.

Ideation Geschiedenis
Het woord ideation zelf heeft een lange geschiedenis. Ook de variatie van "ideevorming" en "brainstormen" leven al een tijdje, in feite sinds 1891. Misschien was dit gerelateerd aan de uitvinding van de roltrap in 1891 of alleen al het feit dat Thomas Edison in die tijd leefden. De tijd van grootse en vernieuwende ideeën. Men zou kunnen stellen dat we nu niet de hoogten van nieuwe ideeën bereiken, die in de tijd van Edison werd bereikt.  

Definitie Ideation
Meestal, als mensen de term ideation gebruiken, verwijzen ze naar het bedenken van ideeën, ook wel bekend als brainstormen. Wikipedia legt het als zodanig uit: "proces van het genereren, ontwikkelen en communiceren van nieuwe ideeën." Maar dit is nog geen ideation.

"Idee vorming, brainstormen en ideeën beheer, is het startpunt van het innovatieproces, maar ideation gaat veel verder dan dat," volgens adviesbureau Strategyn.

Het woordenboek heeft geen sluitende definitie voor ideation, maar definieert het proces als: "Het proces van ideeën tot leven wekken door samen te werken, becommentariëren, discussiëren en stemmen op elkaars ideeën (via een web of enabled platform)"

Nog niet helemaal sluitend. Dichter bij komt de term ideemanagement. Idee management, of ideeën omzetten in werkelijkheid, is waar ideation zich onderscheid van brainstormen. Niet alleen het proces van ideeën bedenken maar ook het tot leven wekken van de ideeën, daar gaat het om. Daar ligt het onderscheidt met brainstormen en idee vorming. Na een idee moet er nog veel gebeuren. Ideation is vaak een logisch vervolg op een brainstorm, waarbij we gaan doorpakken en het idee tot leven wekken. Niet iedereen vind dit leuk om te doen en daarom blijven ideeën vaak ook alleen maar goede ideeën en geen realiteit. Ideation is vaak een taai proces met veel obstakels. Echt iets voor doorpakkers en afmakers.

Edison zou dit goedkeuren. Zijn beroemde uitspraak was immers: "Genius is 1 % inspiratie en 99 % transpiratie.

Ideation is dus mouwen opstropen en zorgen dat de prachtige ideeën ook het daglicht gaan zien.

 

geinspireerd op een artikel van Dani Fankhauser